Life coaching

Da li studirati u inostranstvu?

studiranje u inostranstvu
S obzirom na to da mi se bliži kraj osnovnih studija i da je pitanje ŠTA SAD sve glasnije u glavi, važno mi je da razmenim sa vama razmišljanja i stavove po pitanju školovanja u inostranstvu. Pošto sam odlučila da ću od jeseni nastaviti sa master studijama, dosta sam razmatrala da li da to učinim u inostranstvu ili u Srbiji.
 
Mnogi moji prijatelji koji studiraju ili su zaposleni preko grane su sa mnom podelili impresije i njihova zadovoljstva i razočarenja u vezi sa ovom temom. Ako ste i vi u istoj dilemi, sledeći saveti vam mogu biti od koristi.
 
1. Prvo i najvažnije
Dobro razmislite šta želite da studirate ili za šta da se specijalizujete. Proverite da li za konkretni obrazovni profil možete u Srbiji dobiti dovoljno kvalitetno znanje i praksu, ili vam daleko veće mogućnosti pruža inostrani univerzitet. Poenta je da nakon školovanja, gde god to bilo, možete da držite u rukama primenjivo znanje od koga ćete moći da zaradite i naravno, pre svega da vas data oblast i interesuje. Kada ste zaista pasionirani oko nečega, moći ćete uvek da stvorite uspeh.
 
2. Razmotri finansijsku situaciju.
Studije u inostranstvu mogu debelo da koštaju, osim ako dobijete stipendiju. Ali i tada, trebaće vam dosta novca za troškove života. Prva podržavam maksimalno ulaganje u obrazovanje, jer je to najbolja investicija, ali ne po cenu da živite par godina na kifli i vodi. Zdravlje bi ipak trebalo da vam bude preče od svega.
 
Procenite koliko gubite a koliko dobijate. Ne zaboravite da tokom studija, uvek postoji opcija kako kod nas, tako i preko, da radite neki poslić povremeno, i oslobodite roditelje  prekomernih troškova. Zapelo ti je da studiraš u Londonu? Ustaj, zagrizi, radi prekovremeno, i ne popuštaj dok taj London ne bude tvoj.
 
3. Nostalgija ljuta zmija
Nismo svi spremni da odemo od svojih i svega poznatog, dragog, komfornog, od mesta gde vodimo ušuškane živote, od mamine kuhinje, subote s prijateljima. I da se razumemo, ništa se u životu ne mora. Ako će studije u inostranstvu da vam prođu tako što ćete plakati za kućom svaki dan i lečiti se od duboke depresije, zaobiđite ih u širokom luku. Vi sebe najbolje poznajete i razumete svoje prioritete.
 
S druge strane, imajte na umu da se napredak dešava van zone komfora. Kada zgaziš u provaliju, ti si krenuo put uspeha. Neutabane staze nose najviše opasnosti, ali i najraskošniji dolazak na cilj. I van Srbije možeš steći prijatelje, zaljubiti se, uživati i smejati se. Sreću treba da nosiš u sebi, a ne da čekaš da ti dođe spolja. Studije van tvoje zemlje nose sa sobom dozu osamostaljenja, veću odgovornost, ali i lepotu nezavisnog upravljanja svojim životom i vremenom, i iskustvo koje će ti značiti za ceo vek. 
 
4. Prosta matematika
Saberi i oduzmi sve prednosti i nedostatke školovanja u inostranstvu koje ti padnu na pamet. Na jednu stranu papira piši – vrhunsko znanje, učenje novog jezika do perfekcije, prijatelji sa svih krajeva sveta, mogućnost ostanka i zaposlenja u toj zemlji, nezaboravno iskustvo, osamostaljenje, nove prilike i kontakti… A onda sa druge strane neka se nađe sve ono što te koči: nedostatak novca, učenje i rad po ceo dan, prehlada bez mamine supe, loš dan bez momkovog/devojčinog zagrljaja, propuštanje svih zabava i rođendana, čekanje na susrete s najbližima mesecima, mogućnost da ti se ne ispune očekivanja…
 
I dok budete vagali i lomili glavu, nemojte da zaboravite vrlo važnu činjenicu: kada jednoj stvari kažete DA, mnogima ste automatski rekli NE. Kada to naučite da prihvatite moći ćete neometano da se nosite sa svojim izborima i svim njihovim posledicama.
 
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest

Podeli post sa prijateljima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *